Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Cielęcina a' la dozorczyni
Cielęcina a' la dozorczyni - składniki:
Cielęcina a' la dozorczyni - sposób przygotowania:
Słoninę pokrój w kostkę i wysmaż w żeliwnym owalnym naczyniu. Na wytopiony tłuszcz włóż cielęcinę, przyrumień z każdej strony.
Sparz giczkę, wyjmij 4 duże kości. Mięso włóż na tłuszcz obok sznyclówki. Gdy się przyrumieni, dodaj obrane cebulki, listek laurowy, tymianek, natkę i czosnek. Wlej wino.
Marchewkę pokrój w talarki. Gdy zagotuje się sos winny pod mięsem, wrzuć marchewkę, dodaj calvados, cukier i nieco ciepłej wody.
Zmniejsz ogień, duś 2,5 godziny. Dodaj maggi i jabłko. Gotuj jeszcze półtorej godziny.
- 1 kg sznyclówki cielęcej zawiniętej w plasterki słoniny
- 1 giczka cielęca
- 10 dag dobrej słoniny
- 25 dag małych cebulek (jak do marynowania)
- 1 listek laurowy
- 1 gałązka tymianku
- 1 pęczek natki
- 1 ząbek czosnku
- 1 kieliszek białego wina
- 1 marchewka
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 kieliszek calvadosu
- 1/4 nieobranego jabłka
- kilka kropel maggi
- sól
- pieprz
Sparz giczkę, wyjmij 4 duże kości. Mięso włóż na tłuszcz obok sznyclówki. Gdy się przyrumieni, dodaj obrane cebulki, listek laurowy, tymianek, natkę i czosnek. Wlej wino.
Marchewkę pokrój w talarki. Gdy zagotuje się sos winny pod mięsem, wrzuć marchewkę, dodaj calvados, cukier i nieco ciepłej wody.
Zmniejsz ogień, duś 2,5 godziny. Dodaj maggi i jabłko. Gotuj jeszcze półtorej godziny.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki