Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Cielęcina a' la dozorczyni

A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Cielęcina a' la dozorczyni - składniki:
  • 1 kg sznyclówki cielęcej zawiniętej w plasterki słoniny
  • 1 giczka cielęca
  • 10 dag dobrej słoniny
  • 25 dag małych cebulek (jak do marynowania)
  • 1 listek laurowy
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 pęczek natki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kieliszek białego wina
  • 1 marchewka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 kieliszek calvadosu
  • 1/4 nieobranego jabłka
  • kilka kropel maggi
  • sól
  • pieprz
Cielęcina a' la dozorczyni - sposób przygotowania: Słoninę pokrój w kostkę i wysmaż w żeliwnym owalnym naczyniu. Na wytopiony tłuszcz włóż cielęcinę, przyrumień z każdej strony.
Sparz giczkę, wyjmij 4 duże kości. Mięso włóż na tłuszcz obok sznyclówki. Gdy się przyrumieni, dodaj obrane cebulki, listek laurowy, tymianek, natkę i czosnek. Wlej wino.
Marchewkę pokrój w talarki. Gdy zagotuje się sos winny pod mięsem, wrzuć marchewkę, dodaj calvados, cukier i nieco ciepłej wody.
Zmniejsz ogień, duś 2,5 godziny. Dodaj maggi i jabłko. Gotuj jeszcze półtorej godziny.