Pasztet cielęcy
Grasicę pokrój na cienkie plastry, obsmaż z obu stron na maśle (powinna się ładnie przyrumienić) i ostudź.
W formie kamionkowej układaj warstwami mięso, grasicę i znowu mięso. Piecz około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C, następnie wyjmij i ostudź.
Żelatynę namocz, rozpuścić w gorącej wodzie, dodaj wraz z winem do gorącego bulionu, dokładnie wymieszaj i zalej pasztet. Odstaw na 2 godziny do lodówki, aby cienka warstwa galarety na pasztecie dobrze zastygła.
Informacje o Pasztet cielęcy
-
Jak zrobić pasztet?
. Pasztet można przechowywać zamrożony. Zobacz inne przepisy na domowy pasztet: Pasztet staropolski Pasztet z ciecierzycy i czerwonej fasoli Pasztet cielęcy Pasztet delikatny rybny Pasztet drobiowy wielkanocny Świąteczny pasztet z jajek Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega
-
Pasztet z soczewicy Agnieszki Kręglickiej
st. C. Po wlaniu masy należy blaszką postukać, by uleciały bąbelki powietrza. Piec ok. 30 min, przed krojeniem dobrze ostudzić. W czasach, gdy mięso było luksusem, pasztety cielęce, wieprzowe czy z dzika podnosiły rangę świątecznego stołu. Dziś mięso jemy na co dzień, więc na święta nie jest
-
Wojna marchewkowa
. Ale gdyby zaproponować kierowcom, by kupowali tanią benzynę, z tym że zamiast benzyny wlewaliby do baku produkt benzynopodobny, nikt by się nie zgodził w obawie o osiągi i żywotność silnika. Natomiast kiedy dajemy dzieciom pasztet cielęcy, który zawiera 7% cielęciny, to wszystko jest w porządku
-
Domowe pasztety z mięsa, ryb i warzyw
. Upieczony pasztet przed podaniem studź przez kilka godzin. Autor: Aneta Kosiba Świetnymi dodatkami do pasztetu cielęcego będą na przykład śliwki w occie. Sprawdzi się również żurawina. Pasztet cielęcy 500 g cielęciny (kark, łopatka, nerkówka) 250 g podgardla wieprzowego lub surowego boczku 100 g
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki