Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pasztet cielęcy

A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pasztet cielęcy - składniki:
Pasztet cielęcy - sposób przygotowania: Mięso umyj, osusz, pokrój w bardzo cienkie paski, przypraw solą i pieprzem. Cebulę obierz, posiekaj i razem z orzeszkami dodaj do mięsa. Wbij jajka i dokładnie wymieszaj. Wstaw na 12 godzin do lodówki.
Grasicę pokrój na cienkie plastry, obsmaż z obu stron na maśle (powinna się ładnie przyrumienić) i ostudź.
W formie kamionkowej układaj warstwami mięso, grasicę i znowu mięso. Piecz około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C, następnie wyjmij i ostudź.
Żelatynę namocz, rozpuścić w gorącej wodzie, dodaj wraz z winem do gorącego bulionu, dokładnie wymieszaj i zalej pasztet. Odstaw na 2 godziny do lodówki, aby cienka warstwa galarety na pasztecie dobrze zastygła.

Informacje o Pasztet cielęcy

  • Jak zrobić pasztet?

    Jak zrobić pasztet?

    . Pasztet można przechowywać zamrożony. Zobacz inne przepisy na domowy pasztet: Pasztet staropolski Pasztet z ciecierzycy i czerwonej fasoli Pasztet cielęcy Pasztet delikatny rybny Pasztet drobiowy wielkanocny Świąteczny pasztet z jajek Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega

  • Pasztet z soczewicy Agnieszki Kręglickiej

    Pasztet z soczewicy Agnieszki Kręglickiej

    st. C. Po wlaniu masy należy blaszką postukać, by uleciały bąbelki powietrza. Piec ok. 30 min, przed krojeniem dobrze ostudzić. W czasach, gdy mięso było luksusem, pasztety cielęce, wieprzowe czy z dzika podnosiły rangę świątecznego stołu. Dziś mięso jemy na co dzień, więc na święta nie jest

  • Wojna marchewkowa

    Wojna marchewkowa

    . Ale gdyby zaproponować kierowcom, by kupowali tanią benzynę, z tym że zamiast benzyny wlewaliby do baku produkt benzynopodobny, nikt by się nie zgodził w obawie o osiągi i żywotność silnika. Natomiast kiedy dajemy dzieciom pasztet cielęcy, który zawiera 7% cielęciny, to wszystko jest w porządku

  • Domowe pasztety z mięsa, ryb i warzyw

    Domowe pasztety z mięsa, ryb i warzyw

    . Upieczony pasztet przed podaniem studź przez kilka godzin. Autor: Aneta Kosiba Świetnymi dodatkami do pasztetu cielęcego będą na przykład śliwki w occie. Sprawdzi się również żurawina. Pasztet cielęcy 500 g cielęciny (kark, łopatka, nerkówka) 250 g podgardla wieprzowego lub surowego boczku 100 g