Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Jesiotr pieczony

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (21 głosów)

Jesiotr pieczony - składniki:
Jesiotr pieczony - sposób przygotowania: Jesiotra oczyść i umyj, natrzyj solą i skrop kilkoma łyżkami octu winnego. Włóż na godzinę do lodówki. Następnie wytrzyj rybę z nadmiaru soli, ułóż ją w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Obłóż wiórkami masła, piecz 15-20 minut w temp. 150°C. Zrób sos: zagotuj śmietanę z winem i rozpuszczonym szafranem, przypraw solą i sokiem z cytryny. Polej rybę, krótko zapiecz. Podawaj z czerwonym kawiorem, posyp posiekanymi ziołami, udekoruj cytryną i czosnkiem. Możesz podawać z szafranowym ryżem.

Informacje o Jesiotr pieczony

  • Nie tylko karp

    Nie tylko karp

    podaje się go zwykle z okazji ważnych uroczystości. Na pewno Wigilia jest dobrą okazją, żeby spróbować przygotować tę rybę. Jesiotr pieczony Składniki: 1 jesiotr (60-75 dag) sól ocet winny kilka łyżek masła Sos: 20 dag śmietany (36-proc.) 3-4 łyżki białego wytrawnego wina, np. Chablis sok z cytryny