Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Cykoria z figami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (3 głosy)

Cykoria z figami - składniki:
  • Spora garść mieszanej cykorii (kilka lisków zwykłej i po jednym trochuradicchio / frisee / endywii)
  • 1 duża świeża figa
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki cukru
  • grubo mielony pieprz
  • olej do posmarowania talerzyka
    Winegret:
  • 1 łyżka musztardy miodowej z Dijon
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki oliwy
Cykoria z figami - sposób przygotowania: Przygotuj karmelowe orzechy: na patelni rozgrzej oliwę, wsyp orzechy, podgrzewaj na średnim ogniu, aż zaczną się rumienić. Posyp cukrem, podgrzewaj, często potrząsając patelnią, aż cukier się skarmelizuje. Posyp grubo mielonym pieprzem, zdejmij do przestygnięcia na talerzyk posmarowany olejem. Przygotuj sos winegret, mieszając podane składniki. Polej cykorię, wymieszaj. Obok ułóż ćwiartki figi, posyp karmelowymi orzechami

Informacje o Cykoria z figami

  • Menu dnia

    Menu dnia

    Taką sałatkę możesz podać jako przystawkę podczas eleganckiej kolacji. Dodatek słodkiej figi oraz orzechów w karmelu równoważy nieco cierpki smak cykorii. Zobacz przepis na Cykoria z figami Danie na lekki obiad lub kolację. W przepisie świeże pomidory możesz zastąpić suszonymi pomidorami z oliwy