Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Francuska pieczona gęś
Francuska pieczona gęś - składniki:
Francuska pieczona gęś - sposób przygotowania:
Bagietkę pokrój w kostkę. Obierz i posiekaj cebule. Gęsią wątrobę i boczek pokrój w kostkę. Posiekaj tymianek i natkę. Na patelni rozgrzej olej, wysmaż boczek na chrupko, dodaj cebulę i zeszklij. Włóż wątróbkę, smaż jeszcze przez chwilę. Wymieszaj z posiekanymi ziołami, przypraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj z pokrojoną bagietką, odstaw na 10-15 minut.
Usuń zbędny tłuszcz z gęsi. Odłóż szyjkę, żołądek i serce, tuszkę gęsi umyj i osusz, natrzyj solą i pieprzem od środka i na zewnątrz. Do farszu dodaj jajka i dokładnie wymieszaj. Napełnij gęś, otwór w tuszce zaszyj. Zwiąż razem udka i skrzydełka. Gęś ułóż w brytfannie piersią do dołu, wlej pół szklanki wody. Piecz 3,5-4 godziny w temp. 200°C. Po dwóch godzinach odwróć gęś piersią do góry i wylej wytopiony tłuszcz. W brytfannie obok gęsi ułóż szyjkę, żołądek i serce. Zagotuj bulion z winem i koncentratem pomidorowym, podlewaj gęś co jakiś czas w trakcie pieczenia.
Szalotki wrzuć do wrzącej wody, gotuj 5 minut. Przełóż na sitko, przelej zimną wodą.
- 30 dag bagietki
- 3 cebule
- 10 dag wędzonego boczku
- 1/2 pęczka świeżego tymianku
- 1 pęczek natki
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- 1 sprawiona gęś razem z podrobami (ok. 4.5 kg)
- 3 jajka
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 40 dag szalotek
- 1 ząbek czosnku
- 50 dag pieczarek
- ew. 1.5 szklanki bulionu drobiowego lub bulionu z mięsa gęsi
- 4 łyżki ciemnej zasmażki błyskawicznej
- 1 łyżka gęstej śmietany (np. tortowej)
Usuń zbędny tłuszcz z gęsi. Odłóż szyjkę, żołądek i serce, tuszkę gęsi umyj i osusz, natrzyj solą i pieprzem od środka i na zewnątrz. Do farszu dodaj jajka i dokładnie wymieszaj. Napełnij gęś, otwór w tuszce zaszyj. Zwiąż razem udka i skrzydełka. Gęś ułóż w brytfannie piersią do dołu, wlej pół szklanki wody. Piecz 3,5-4 godziny w temp. 200°C. Po dwóch godzinach odwróć gęś piersią do góry i wylej wytopiony tłuszcz. W brytfannie obok gęsi ułóż szyjkę, żołądek i serce. Zagotuj bulion z winem i koncentratem pomidorowym, podlewaj gęś co jakiś czas w trakcie pieczenia.
Szalotki wrzuć do wrzącej wody, gotuj 5 minut. Przełóż na sitko, przelej zimną wodą.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki