Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Koettbullar (kuleczki z mielonego mięsa)

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (15 głosów)

Koettbullar (kuleczki z mielonego mięsa) - składniki:
Koettbullar (kuleczki z mielonego mięsa) - sposób przygotowania: Posiekaj cebulę, bułkę namocz w mleku. Mięso zagnieć z przyprawami i cebulą. Połowę masy przełóż do malaksera, dodaj bułkę (nie odciśniętą), śmietanę i jajko. Zmiksuj na gładki krem, dodaj do odłożonej masy mięsnej. Wymieszaj, ulep małe kuleczki. Zagotuj wodę, włóż klopsiki, gotuj na małym ogniu 30 minut. Wyjmij łyżką cedzakową, przełóż do miski, pozostaw na 15 minut. Następnie włóż na gorący olej i usmaż na złoty kolor (gotowanie i smażenie sprawiają, że klopsiki stają się jędrne, takie jak w IKEI. Kto lubi, może je jednak tylko ugotować lub tylko usmażyć). Zrób sos: cebulę pokrój w półplasterki, zeszklij na maśle. Wlej wino, zagotuj, dodaj bulion. Gotuj 10 minut bez pokrywki, aby sos nieco odparował. Dodaj zasmażkę błyskawiczną, ponownie zagotuj, ciągle mieszając. Dodaj musztardę i pomidory, przypraw. Klopsiki podawaj z sosem i żurawinami.