Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Nalewka żmudzka

Autor
A A A
  • Nalewka żmudzka

    Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: trudne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (14 głosów)

Nalewka żmudzka - składniki:
  • 50 dag suszonych śliwek bez pestek
  • 1 litr spirytusu
  • 1 i 1/2 szklanki przegotowanej wody
  • 1 łyżka suszonej ruty (można kupić w aptekach)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
Nalewka żmudzka - sposób przygotowania: Śliwki wrzuć do dużego słoja, zalej spirytusem, przykryj podwójnie złożoną gazą. Pozostaw na 4-5 dni w temperaturze pokojowej. Następnie zlej nalewkę i przecedź ją przez gęste sito. Do rondelka wsyp rutę, wlej szklankę wrzącej wody, przykryj i zostaw na płytce na maleńkim ogniu na 10-15 minut. Napar przecedź, dodaj cukier, pozostałą wodę oraz sok z cytryny, przelej do dużego rondla. Zagotuj, zdejmij z ognia. Do gorącego naparu wlej przecedzony śliwkowy spirytus, wymieszaj, ostudź, przelej do butelek. Szczelnie zamknij i wynieś w chłodne miejsce. Nalewka będzie tym lepsza, im dłużej sobie postoi. Podaje się ją w maleńkich kieliszkach - jest naprawdę bardzo mocna!

Informacje o Nalewka żmudzka

  • Nalewki dla spóźnialskich

    Nalewki dla spóźnialskich

    Nalewka będzie tym lepsza, im dłużej sobie postoi. Podaje się ją w maleńkich kieliszkach - jest naprawdę bardzo mocna! Nalewka żmudzka 50 dag suszonych śliwek bez pestek 1 litr spirytusu 1 i 1/2 szklanki przegotowanej wody 1 łyżka suszonej ruty (można kupić w aptekach) 1 łyżeczka cukru 1