Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Bliny ziemniaczane

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (23 głosy)

Bliny ziemniaczane - składniki:
Bliny ziemniaczane - sposób przygotowania: Zrób rozczyn: rozkruszone drożdże połącz z łyżką mąki, wlej letnią wodę, dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
Obrane i umyte ziemniaki zetrzyj na tarce (nie odciskaj), dodaj mąkę, wlej rozczyn. Dokładnie wyrób ciasto, przykryj je czystą lnianą ściereczką i odłóż na 4-5 godzin w ciepłe miejsce. Na gorącą patelnię (najlepiej z grubym dnem) wlej łyżkę oliwy. Ciasto nabieraj chochelką, rozprowadzaj na patelni i smaż na złoty kolor z obu stron. Podawaj z gęstą śmietaną.