Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Sękacz z tortownicy
Sękacz z tortownicy - składniki:
Sękacz z tortownicy - sposób przygotowania:
Masło utrzyj z cukrem na puszysty krem. Nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym żółtku, potem rum, migdały, rdzeń wyjęty z rozkrojonej laski wanilii oraz oba rodzaje mąki. Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie wymieszaj ją z ciastem. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Tortownicę posmaruj masłem, na jej dnie równo rozsmaruj 2 łyżki ciasta. Piecz około 5 minut. Gdy ciasto lekko się przyrumieni, wyjmij tortownicę z piekarnika. Na upieczonej warstwie sękacza rozprowadź kolejne 2 łyżki ciasta i znowu wstaw tortownicę na 5 minut do piekarnika. Czynności te powtarzaj, aż zabraknie ciasta. Upieczony i całkowicie ostudzony sękacz wyjmij z tortownicy i posyp cukrem pudrem lub polukruj. Uwaga: prawdziwy sękacz piecze się na specjalnym rożnie nad ogniem.
- 25 dag masła
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki krupczatki
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 6 jajek
- 5 dag zmielonych migdałów
- 1 łyżka rumu
- 1/2 laski wanilii lub 1 esencja waniliowa
- 1 łyżka masła do posmarowania tortownicy
Błyskawiczny tort limonkowy. Świeży i lekki pomysł na wiosenne słodkości
A może coś innego?
Informacje o Sękacz z tortownicy
-
Przyjęcie z kuchnią litewską w roli głównej. Co podać gościom?
specjalnym rożnie nad ogniem. Dzięki temu ma swój specyficzny kształt, przypominający pofałdowany pień drzewa. W domowych warunkach możecie go jednak zrobić w tortownicy. Też będzie pyszny. Sękacz z tortownicy 250 g masła + 1 łyżka do posmarowania tortownicy 1 szklanka cukru 6 jajek 1 łyżka rumu 50 g
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki