Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sękacz z tortownicy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (32 głosy)

Sękacz z tortownicy - składniki:
Sękacz z tortownicy - sposób przygotowania: Masło utrzyj z cukrem na puszysty krem. Nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym żółtku, potem rum, migdały, rdzeń wyjęty z rozkrojonej laski wanilii oraz oba rodzaje mąki. Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie wymieszaj ją z ciastem. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Tortownicę posmaruj masłem, na jej dnie równo rozsmaruj 2 łyżki ciasta. Piecz około 5 minut. Gdy ciasto lekko się przyrumieni, wyjmij tortownicę z piekarnika. Na upieczonej warstwie sękacza rozprowadź kolejne 2 łyżki ciasta i znowu wstaw tortownicę na 5 minut do piekarnika. Czynności te powtarzaj, aż zabraknie ciasta. Upieczony i całkowicie ostudzony sękacz wyjmij z tortownicy i posyp cukrem pudrem lub polukruj. Uwaga: prawdziwy sękacz piecze się na specjalnym rożnie nad ogniem.
Błyskawiczny tort limonkowy. Świeży i lekki pomysł na wiosenne słodkości