Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Babka chlebowa lukrowana
Babka chlebowa lukrowana - składniki:
Babka chlebowa lukrowana - sposób przygotowania:
Babkę można upiec tylko z wileńskiego razowca. Oczywiście najlepszy można dostać na Litwie, ale i nasz chleb wileński od biedy się nadaje. Ważny jest jego słodkawy miodowy smak
Utrzyj z cukrem 14 żółtek, wbij 1 całe jajko. Nie przerywając ucierania, powoli wsypuj migdały. Pulchną masę połącz z mielonym chlebem, goździkami i skórką pomarańczową. Białka ubij ze szczyptą soli, delikatnie połącz z ciastem. Formę (natłuszczoną i posypaną mąką) napełnij ciastem do 2/3 wysokości. Piecz godzinę w temp. 175°C. Ostudzoną babkę możesz polukrować.
Utrzyj z cukrem 14 żółtek, wbij 1 całe jajko. Nie przerywając ucierania, powoli wsypuj migdały. Pulchną masę połącz z mielonym chlebem, goździkami i skórką pomarańczową. Białka ubij ze szczyptą soli, delikatnie połącz z ciastem. Formę (natłuszczoną i posypaną mąką) napełnij ciastem do 2/3 wysokości. Piecz godzinę w temp. 175°C. Ostudzoną babkę możesz polukrować.
Babka, która zawsze wychodzi. A do tego ma wyśmienity smak
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki