Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Babka chlebowa lukrowana

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (8 głosów)

Babka chlebowa lukrowana - składniki:
  • 10 dag zmielonego
  • ususzonego razowego chleba
  • 10 dag zmielonych migdałów
  • 15 jajek
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • 3 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • szczypta soli
Babka chlebowa lukrowana - sposób przygotowania: Babkę można upiec tylko z wileńskiego razowca. Oczywiście najlepszy można dostać na Litwie, ale i nasz chleb wileński od biedy się nadaje. Ważny jest jego słodkawy miodowy smak
Utrzyj z cukrem 14 żółtek, wbij 1 całe jajko. Nie przerywając ucierania, powoli wsypuj migdały. Pulchną masę połącz z mielonym chlebem, goździkami i skórką pomarańczową. Białka ubij ze szczyptą soli, delikatnie połącz z ciastem. Formę (natłuszczoną i posypaną mąką) napełnij ciastem do 2/3 wysokości. Piecz godzinę w temp. 175°C. Ostudzoną babkę możesz polukrować.
Babka, która zawsze wychodzi. A do tego ma wyśmienity smak