Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pałeczki z kurczaka

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (12 głosów)

Pałeczki z kurczaka - składniki:
Pałeczki z kurczaka - sposób przygotowania: Według klasycznej receptury kurczaka smażono w głębokim smalcu. Po wyjęciu z rondla ostatniego kawałka mięsa do gorącego tłuszczu wkładało się - na kilka sekund - pęczek natki. Tą natką dekorowano potem danie.
Ziemniaki dokładnie wyszoruj i ugotuj w mundurkach. Dynię osącz, pestki i cebule posiekaj, chili pokrój w plasterki. Zagotuj dynię wraz z 50 ml zalewy, cebulą, chili, cukrem, miodem i szczyptą soli. Gotuj przez 10-15 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Ziemniaki obierz i pokrój w plasterki. Pestki upraż na suchej patelni, wlej bulion, ocet, olej i oliwę, przypraw solą i pieprzem. Gorącą marynatą polej ziemniaki, wymieszaj i odstaw, aby smaki się przegryzły. Odetnij skrzydełka i udka kurczaka. Udka podziel na dwie części. Wytnij filety z piersi kurczaka (resztę kurczaka możesz wykorzystać np. na zupę). Mięso natrzyj solą i pieprzem. Panieruj kolejno w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce. We frytownicy rozgrzej tłuszcz (do temperatury 180°C), smaż porcje kurczaka po 10-20 minut (piersi 10 minut, udka 15-20 minut). Do sałatki ziemniaczanej dodaj rukolę lub roszponkę porwaną na mniejsze kawałki (tych sałat nie kroi się nożem), przypraw do smaku. Kurczaka podawaj z sosem dyniowym i sałatką. Udekoruj plasterkami cytryny.

To jest ulubiony przepis diaboliqua, zobacz jej ulubione przepisy