Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Szwajcarska pizza serowa
Szwajcarska pizza serowa - składniki:
Szwajcarska pizza serowa - sposób przygotowania:
Do tej pizzy używamy dwóch serów twardych. Sbrinz jest pełnotłusty, z wyglądu i w smaku przypomina parmezan. Gruyere jest słonawy i leciutko pikantny
Zrób ciasto: mąkę wymieszaj z drożdżami, 1/4 łyżeczki soli i ziołami. Dodaj olej i 1/2 szklanki ciepłej wody, dobrze wyrób mikserem, potem jeszcze zagniataj przez kilka minut rękami. Przykryj i odłóż na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Umyj i osącz szpinak. Posiekaj cebulę i czosnek, zeszklij na maśle. Wrzuć szpinak, podgrzewaj, aż będzie miękki. Przypraw, duś jeszcze 2-3 minuty. Osącz, przestudź. Mozzarellę pokrój w plasterki, gorgonzolę w kostkę. Ciasto zagnieć ponownie, rozwałkuj na okrągły placek o średnicy 28 cm. Ułóż w natłuszczonej formie lub na blasze. Posyp serem Sbrinz, obłóż szpinakiem, a następnie posyp serem Greyerzer. Piecz 25 minut w temp. 200°C.
- 25 dag mąki
- 1 torebka suszonych drożdży
- sól
- 1 łyżeczka ziół do potraw włoskich
- 5 łyżek oleju
- 25 dag szpinaku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- pieprz
- tarta gałka muszkatołowa
- 15 dag mozzarelli
- 10 dag gorgonzoli
- 3 dag świeżo startego sera Sbrinz
- 8 dag świeżo startego sera Gruyere (Greyerzer)
- mąka
- masło
Zrób ciasto: mąkę wymieszaj z drożdżami, 1/4 łyżeczki soli i ziołami. Dodaj olej i 1/2 szklanki ciepłej wody, dobrze wyrób mikserem, potem jeszcze zagniataj przez kilka minut rękami. Przykryj i odłóż na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Umyj i osącz szpinak. Posiekaj cebulę i czosnek, zeszklij na maśle. Wrzuć szpinak, podgrzewaj, aż będzie miękki. Przypraw, duś jeszcze 2-3 minuty. Osącz, przestudź. Mozzarellę pokrój w plasterki, gorgonzolę w kostkę. Ciasto zagnieć ponownie, rozwałkuj na okrągły placek o średnicy 28 cm. Ułóż w natłuszczonej formie lub na blasze. Posyp serem Sbrinz, obłóż szpinakiem, a następnie posyp serem Greyerzer. Piecz 25 minut w temp. 200°C.
Pizza mojego włoskiego kochanka 2014
A może coś innego?
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki