Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Karp po genewsku

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Karp po genewsku - składniki:
Karp po genewsku - sposób przygotowania: Oczyszczonego karpia ułóż w żaroodpornej formie posmarowanej 2 łyżkami masła. Dookoła ułóż drobno pokrojone warzywa, wszystkie zioła i przyprawy. Polej winem, posól i przykryj folią aluminiową. Formę umieść na środkowym poziomie piekarnika, piecz 35 minut w temp. 180°C. Po wyjęciu z piekarnika zabezpiecz rybę przed wystygnięciem. Sos z pieczenia przecedź przez gęste sitko, zagotuj. Dodaj resztę masła wymieszanego z mąką, zagotuj jeszcze raz, cały czas mieszając. Sosem polej karpia. Możesz podawać z ziemniakami.

W winie i warzywach przyrządza się także ulubionego przez Szwajcarów złotopstrąga. Jest to ryba żyjąca dziko, w czystych alpejskich strumieniach i górskich jeziorach. Jej mięso jest o wiele smaczniejsze i delikatniejsze niż karpia.