Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zapiekany kalafior

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (13 głosów)

Zapiekany kalafior - składniki:
Zapiekany kalafior - sposób przygotowania: Umyj ziemniaki, ugotuj je w mundurkach. Odcedź, przestudź i obierz, pokrój w plasterki. Oczyść i umyj kalafior, włóż go do wrzącej, osolonej wody i gotuj 15 minut. Posmaruj masłem dużą, żaroodporną formę. Pośrodku ułóż osączony kalafior, a dookoła plasterki ziemniaków w taki sposób, aby zachodziły lekko jeden na drugi. Posiekaj natkę. Jajka utrzyj mikserem ze śmietaną, serem i natą. Przypraw do smaku solą i pieprzem, polej składniki zapiekanki. Piecz 30 minut w temp. 200°C. Bezpośrednio przed podaniem posyp kalafior pokrojoną w kosteczkę szynką.

Informacje o Zapiekany kalafior

  • Chrupiący i delikatny kalafior - zrób to!

    Chrupiący i delikatny kalafior - zrób to!

    Tefal Patelnia C2100752 SNIPS Fresh 000183 Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Blanszowane, a następnie zapiekane kalafiory i brokuły z ziołową posypką. Na przekąską, kolację... 15 g masła pokrojonego w kostkę plus dodatkowe masło do