Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Torcik marchewkowy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (95 głosów)

Torcik marchewkowy - składniki:
Torcik marchewkowy - sposób przygotowania: Wymieszaj w misce mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym, solą i cynamonem. Marchewki zetrzyj na drobnej tarce. Do mąki dodaj olej, wymieszaj. Ucieraj mikserem, kolejno wbijając po jednym jajku. Na koniec dodaj marchewki i migdały, ciasto dokładnie wymieszaj, przełóż do formy posmarowanej masłem, wyrównaj powierzchnię. Piecz godzinę w temp. 170°C. Jeśli wierzch zanadto się rumieni, przykryj ciasto pergaminem. Upieczony torcik wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Zrób masę: stop masło, odłóż je, aby przestygło. Utrzyj mikserem twarożek z cukrem pudrem i aromatem waniliowym. Nie przerywając ucierania, powolutku wlewaj masło. Gotową masę rozsmaruj na torcie. Ten torcik można udekorować marchewkami z marcepana.

Informacje o Torcik marchewkowy

  • Menu dnia z plackami z łososiem

    Menu dnia z plackami z łososiem

    nie trzeba nikogo namawiać. Wilgotne ciasto o pięknym kolorze polewa się lukrem z kremowego serka. Jeden z naszych ulubionych przepisów. Zobacz przepis na Torcik marchewkowy Zobacz też inny popularny przepis na Ciasto marchewkowe Ciasto dyniowo-imbirowe z orzechami

  • Wigilia na wysokich obrotach

    Wigilia na wysokich obrotach

      Torcik marchewkowy Może tym ciastem uda Ci się przekonać do marchewki jakiegoś małego niejadka? Jest jeszcze jedna alternatywa. Znakomitym rozwiązaniem dla zagonionych będą wypieki z gotowego ciasta francuskiego. Lepiej