Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Flaki wołowe

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (13 głosów)

Flaki wołowe - składniki:
Flaki wołowe - sposób przygotowania: Flaki dokładnie wyczyść. Natrzyj solą i kilkakrotnie wypłucz pod bieżącą ciepłą wodą. Następnie zalej zimną wodą, zagotuj i odcedź. Powtórnie zalej zimną wodą, zagotuj i odcedź. Następnie zalej zimną wodą i gotuj do miękkości przez 3-4 godziny. Ugotowane flaki ostudź i pokrój w cienkie paseczki. Włoszczyznę oczyść, umyj, zetrzyj na tarce do jarzyn i podsmaż na 1 łyżce masła. Kapustę umyj i pokrój w szerokie paski. Włoszczyznę i kości zalej 3 szklankami wody i ugotuj. Kości wyjmij, a do wywaru z włoszczyzną dodaj flaki i wszystkie przyprawy. Gotuj jeszcze około półtorej godziny. Cebulę obierz, opłucz, pokrój w cienkie krążki. Podsmaż na oleju, oprósz mąką. Gdy się lekko przyrumieni, dodaj do flaków i zagotuj. Śmietanę wymieszaj z kilkoma łyżkami gorącej zupy, wlej do pozostałej zupy i jeszcze raz zagotuj, stale mieszając. Na końcu dodaj parmezan. Na patelni rozpuść resztę masła i posyp bułką tartą. Wlej do flaków bezpośrednio przed podaniem.

Informacje o Flaki wołowe