Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Baba drożdżowa II

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (20 głosów)

Baba drożdżowa II - składniki:
Baba drożdżowa II - sposób przygotowania: Zrób rozczyn: przesiej mąkę, podgrzej mleko. Kiedy się zagotuje, wsyp do niego czubatą łyżkę mąki i płaską łyżkę cukru. Dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek, ostudź. Dodaj drożdże, ponownie wymieszaj i zostaw do wyrośnięcia. Wyrośnięty rozczyn dodaj do pozostałej mąki. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka, dodając stopniowo cukier, cukier waniliowy, żółtka i spirytus. Do miski z mąką wsypujemy proszek do pieczenia i włóż miękkie masło. Połącz zawartość obu misek i wyrób ciasto - tak długo, aż będzie odchodziło od miski. Pozostaw do wyrośnięcia. Teraz napełnij ciastem formę, odstaw do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. Piecz babę 50-60 minut w temp. 100°C. Po upieczeniu i ostudzeniu możesz ją udekorować lukrem i przybrać kandyzowaną skórką pomarańczową.