Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Zupa rybna po norwesku
Zupa rybna po norwesku - składniki:
Zupa rybna po norwesku - sposób przygotowania:
Obierz i posiekaj cebule. Marchewki, ziemniaki i seler obierz i pokrój w niedużą kostkę. Por i seler naciowy pokrój w cienkie plasterki. Warzywa wrzuć do bulionu rybnego, gotuj 10-15 minut. Opłucz i osusz ryby, skrop je sokiem z cytryny, lekko posól. Pokrój na kawałki i dodaj do zupy. Gotuj kolejne 10-15 minut na małym ogniu. Żółtka energicznie wymieszaj ze słodką i kwaśną śmietaną oraz połową filiżanki gorącej zupy rybnej. Wlej do pozostałej zupy, szybko wymieszaj. Po dodaniu żółtek nie wolno już zupy zagotować, bo powstaną nieapetyczne strzępki. Przypraw do smaku, posyp posiekaną natką.
- 1 l bulionu rybnego ugotowanego na głowach i ościach ryb np. łososia
- 60 dag sprawionych ryb (dorsz / halibut / łosoś - koniecznie co najmniej 2 rodzaje ryb)
- 20 dag marchewek
- 1 ziemniak
- 1 korzeń selera
- 1-2 łodygi selera naciowego
- 1 por
- 2 cebule
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- biały pieprz
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki kremówki
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- natka do posypania zupy
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki