Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Gruszki ze śmietaną i pistacjami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (5 głosów)

Gruszki ze śmietaną i pistacjami - składniki:
Gruszki ze śmietaną i pistacjami - sposób przygotowania: Obierz gruszki, nie usuwając ogonków, przekrój wzdłuż na połówki. Wydrąż gniazda nasienne. Włóż do wrzącej wody, przykryj, gotuj 30 minut. Gdy gruszki są miękkie, ale jędrne, wyjmij je, a do wody, w której się gotowały, dodaj cukier. Gotuj 2 minuty. Do syropu włóż gruszki, gotuj na malutkim ogniu, aż będą miękkie. Ułóż na talerzykach. Syrop pogotuj kilka minut, aby zgęstniał. Polej gruszki, ostudź i wstaw do lodówki. Napełnij śmietaną, posyp pistacjami.

Informacje o Gruszki ze śmietaną i pistacjami

  • Menu dnia z sałatką i omletem

    Menu dnia z sałatką i omletem

    przygotowania twardawych gruszek. Zobacz przepis na gruszki ze śmietaną i pistacjami.

  • Menu dnia z zupą rybną

    Menu dnia z zupą rybną

    Jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa. Najlepiej wykorzystać do niej rybę o zwartym, dosyć suchym mięsie, np. doradę czy dorsza, która nie rozpadnie się zbytnio w trakcie przyrządzania. Kreolska zupa rybna 2-3 łyżki oliwy sól 400 g dorady pokrojonej w dzwonka cebula posiekana czerwona papryka p