Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Smażona wołowina po seczuańsku

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (23 głosy)

Smażona wołowina po seczuańsku - składniki:
Smażona wołowina po seczuańsku - sposób przygotowania: Danie rodem z Seczuanu, ale złagodzone specjalnie dla Europejczyków. Kto lubi, może dodać szczyptę chili, będzie bliżej oryginału
Pokrój mięso w poprzek włókien na cieniutkie plastry. Oprósz 1/4 łyżeczki soli i taką samą ilością pieprzu. Na patelni rozgrzej 2 łyżeczki oleju, włóż mięso, smaż 2-3 minuty. Mięso zdejmij z patelni, zabezpiecz przed wystygnięciem (możesz włożyć je do ciepłego piekarnika). Na tej samej patelni rozgrzej pozostały olej, dodaj czosnek. Smaż 30-60 sekund, aż zacznie pachnieć. Dodaj mrożone warzywa, 1/4 szklanki wody oraz resztę soli i pieprzu. Przykryj i duś 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie rozgrzej w rondelku masło orzechowe i 1/2 szklanki wody, wlej na patelnię z warzywami. Włóż mięso, gotuj jeszcze przez 1-2 minuty. Ciągle mieszaj, aby wszystkie składniki były cały czas pokryte sosem.
Zrazy zawijane, czyli pakunek ze spodziewajką