Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Ciasto migdałowe z polewą kokosową
Ciasto migdałowe z polewą kokosową - składniki:
Ciasto migdałowe z polewą kokosową - sposób przygotowania:
Wyściel spód tortownicy pergaminem. Przygotuj ciasto: przesiej mąkę do miski, dodaj proszek do pieczenia i sól, wymieszaj i odstaw. W oddzielnej misce ubij jajka z cukrem (co najmniej 3 minuty mikserem na najwyższych obrotach). Dodaj olejek migdałowy i - po łyżce - mąkę z proszkiem do pieczenia. Cały czas mieszając, wlewaj mleczko kokosowe. Mieszaj tak długo, aż ciasto będzie gładkie i jednolite, niezbyt gęste. Nie ubijaj mikserem! Wlej ciasto do przygotowanej tortownicy. Piecz około 30 minut w temp. 170°C. Gdy ciasto wystygnie, wyjmij je z formy. Przygotuj polewę: zmiksuj sok ananasowy z mąką kukurydzianą, odłóż na bok. Zagotuj mleczko kokosowe i cukier, cały czas mieszając. Wlej mąkę wymieszaną z sokiem ananasowym, nie przerywając mieszania. Gotuj kilka minut na średnim ogniu. Gdy zobaczysz, że masa zaczyna gęstnieć, gotuj jeszcze minutę. Zdejmij z ognia i polej ciasto. Ta masa może być także podawana jako deser dla jednej lub dwóch osób, ale uwaga: krem jest bardzo słodki!
- Ciasto:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 4 jajka
- 1 łyżeczka olejku migdałowego
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mleczka kokosowego z puszki
Polewa kokosowa: - 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka soku ananasowego
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
A może coś innego?
Informacje o Ciasto migdałowe z polewą kokosową
-
Nie tylko mazurki, serniki i baby - co jeszcze upiec na Wielkanoc?
polecamy również przepis na ciasto migdałowo-cytrynowe (dodatek mielonych migdałów sprawi, że dłużej pozostanie miękkie). Ciasto migdałowe z polewą kokosową Ciasto: 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 4 jajka 1 łyżeczka olejku migdałowego 3/4 szklanki cukru
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki