Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Paluszki krabowe na kwaśno

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (5 głosów)

Paluszki krabowe na kwaśno - składniki:
  • 1 paczka (25 dag) paluszków krabowych
  • olej z orzeszków ziemnych do głębokiego smażenia
  • 1 łyżka pasty tamaryndowej (można kupić w sklepach z żywnością orientalną)
  • 1/4 szklanki wina ryżowego
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1/4 szklanki posiekanych cebulek dymek
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
Paluszki krabowe na kwaśno - sposób przygotowania: Pasta tamaryndowa sprawia, że danie jest słodko-kwaśne. Jeśli nie uda ci się jej kupić, dodaj łyżkę miodu wymieszaną z łyżką soku cytrynowego
Oczyść i opłucz paluszki krabowe, pokrój je na kawałki. W woku rozgrzej olej, wrzuć paluszki, smaż, aż zmienią kolor (około 30 sekund). Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. W szerokim rondlu (lub w woku) podsmaż czosnek na oleju. Dodaj paluszki krabowe, smaż 2-3 minuty na dużym ogniu. Wlej pastę tamaryndową rozpuszczoną w winie oraz sos rybny. Przypraw do smaku solą i białym pieprzem. Podgrzewaj 2 minuty, dodaj pokrojone dymki. Potrawę zdejmij z ognia, podawaj z ryżem na sypko.