Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Rosół wołowy po wietnamsku

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (9 głosów)

Rosół wołowy po wietnamsku - składniki:
Rosół wołowy po wietnamsku - sposób przygotowania: Do garnka wrzuć kości, pieczoną wołowinę i imbir, wsyp łyżeczkę soli i wlej 2,5 litra zimnej wody. Powoli zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj (bez pokrywki) przez 3-4 godziny na malutkim ogniu (co jakiś czas zbieraj szumowiny). Dodaj kolendrę, przyprawy korzenne i sos rybny, gotuj jeszcze 40 minut na małym ogniu. Przypraw sosem sojowym i solą. Następnie wyjmij mięso, a gdy przestygnie, pokrój je w poprzek włókien na cienkie plasterki, a potem na paski. Wywar odcedź do drugiego garnka. Tuż przed podaniem ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu, odcedź i rozłóż do miseczek na zupę. Do każdej porcji włóż po kilka paseczków ugotowanej i surowej wołowiny (lub zamiast niej pieczonego kurczaka). Bulion zagotuj, wlej do miseczek z makaronem, posyp cebulą i szalotką. Na osobnym talerzu podaj dodatki do posypania oraz sos chili i sojowy, tak aby każdy sam mógł doprawić swoją porcję, jak lubi.
Jak uratować zbyt tłusty rosół?