Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Szynka marynowana w pieprzu

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (6 głosów)

Szynka marynowana w pieprzu - składniki:
Szynka marynowana w pieprzu - sposób przygotowania: Na gorącą suchą patelnię wsyp pieprz, podgrzewaj, mieszając, około 45 sekund. Ostudź, zmiel z solą i zielem angielskim. Mięso przekrój na dwa kawałki, natrzyj ze wszystkich stron przygotowaną przyprawą, włóż do miski. Przykryj i wstaw na 3 dni do lodówki. Co jakiś czas mięso odwracaj. Do dużego garnka wlej 1,5-2 l wody, zagotuj, włóż szynkę. Dodaj imbir, cebulę i wódkę, gotuj godzinę na bardzo małym ogniu. W czasie gotowania odwróć raz lub dwa razy. Następnie mięso wyjmij, osącz, mocno zawiń w podwójnie złożoną gazę, ułóż na ruszcie piekarnika, a następnie razem z rusztem na blasze. Obciąż wyszorowanym kamieniem lub garnkiem napełnionym wodą. Pozostaw przez dwie godziny w chłodnym miejscu. Wymieszaj wszystkie składniki sosu, szynkę rozwiń, pokrój w jak najcieńsze plasterki. Podawaj na zimno z sosem do maczania lub jako wędlinę do pieczywa.

Informacje o Szynka marynowana w pieprzu

  • Wieprzowina w kilku odsłonach

    Wieprzowina w kilku odsłonach

    paseczki o szerokości 1,5 cm. Przygotuj sos tonkatsu, mieszając wszystkie składniki. Podawaj do mięsa. Szynka marynowana w pieprzu - składniki : * 1 kg wieprzowiny od szynki * 3 łyżeczki ziaren pieprzu * 2 łyżeczki soli * szczypta mielonego ziela angielskiego * 2 plasterki świeżego imbiru * 2 dymki