Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Wieprzowina na czerwono

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (3 głosy)

Wieprzowina na czerwono - składniki:
Wieprzowina na czerwono - sposób przygotowania: Pokrój mięso w paski o długości 10-12 cm i szerokości 4-5 cm. Wymieszaj ocet ryżowy (lub sherry), sos hoisin, keczup, sos sojowy, miód, cukier, roztarty czosnek i przyprawę Pięć Smaków. Jeśli zamierzasz użyć barwnika, również dodaj go do marynaty. Ułóż mięso w żaroodpornym naczyniu do zapiekania. Polej marynatą, przykryj i wstaw na 3 godziny do lodówki. Następnie wyjmij mięso z zalewy, marynatę pozostaw. Rozgrzej piekarnik do 210°C (dla polędwiczek) lub 180°C (dla karkówki). Do płytkiego żaroodpornego naczynia wlej wodę do wysokości 1 cm, ustaw je na dnie piekarnika. Naczynie z mięsem ustaw na ruszcie ponad naczyniem z wodą. Piecz mięso, co jakiś czas smarując je marynatą (30 minut polędwiczki, 45 minut karkówkę). Jeśli używasz termometra kuchennego, temperatura wewnątrz mięsa powinna wynosić 70°C. Gotowe mięso wyjmij i odstaw, aby ostygło. Następnie pokrój w poprzek włókien na paski o grubości 1/2 cm. Możesz podawać na zimno.

Informacje o Wieprzowina na czerwono

  • Wieprzowina w kilku odsłonach

    Wieprzowina w kilku odsłonach

    przez dwie godziny w chłodnym miejscu. Wymieszaj wszystkie składniki sosu, szynkę rozwiń, pokrój w jak najcieńsze plasterki. Podawaj na zimno z sosem do maczania lub jako wędlinę do pieczywa. Wieprzowina na czerwono - składniki : * 80 dag polędwiczek wieprzowych lub karkówki * 2 ząbki czosnku obrane i