Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kofta w sosie curry

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (6 głosów)

Kofta w sosie curry - składniki:
Kofta w sosie curry - sposób przygotowania: Najpierw przygotuj sos: olej rozgrzej na patelni, upraż przygotowane przyprawy, oprócz kurkumy i pieprzu cayenne. Dodaj czosnek, pokrojone papryczki chili, cebulę i pomidory. Smaż, mieszając, aż cebula się zeszkli, ale nie przyrumieni. Teraz dodaj pozostałe składniki sosu, dobrze wymieszaj. Zmniejsz płomień, gotuj sos na małym ogniu pod przykryciem. Od czasu do czasu zamieszaj, jeśli potrzeba, dodaj nieco wody. W tym czasie połącz ze sobą (w podanej kolejności) wszystkie składniki klopsików. Z masy mięsnej ulep kuleczki wielkości orzecha włoskiego, usmaż je na oleju. Gdy zobaczysz, że na powierzchni sosu pojawiła się warstewka oleju, woda wyparowała i całość zaczyna gęstnieć, dodaj klopsiki i gotuj razem jeszcze 10-15 minut. Jeśli trzeba, dolej nieco wody i od czasu do czasu zamieszaj. Gotowe danie posyp migdałami i od razu podawaj.

Informacje o Kofta w sosie curry

  • Kofta - rybne, mięsne, wegetariańskie kuleczki

    Kofta - rybne, mięsne, wegetariańskie kuleczki

    w pikantnym sosie, w którym się gotowały. W kuchni marokańskiej z ich dodatkiem można przygotować również pyszny tadżin (przygotowywaną w specjalnym naczyniu potrawkę, zwykle z mięsa, warzyw oraz suszonych owoców). Kofta w sosie curry Klopsiki: 50 dag mięsa mielonego (najlepiej jagnięciny) 1