Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Schab z warzywami po indyjsku

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (7 głosów)

Schab z warzywami po indyjsku - składniki:
Schab z warzywami po indyjsku - sposób przygotowania: Cebule i czosnek obierz. Jedną cebulę pokrój na ćwiartki, drugą i czosnek drobno posiekaj i przesmaż, energicznie mieszając, na maśle rozgrzanym w rondlu. Dodaj obrane ze skórki i pokrojone w kostkę (lub na cząstki) pomidory, łyżkę drobno posiekanej natki pietruszki i sproszkowany lub świeży starty imbir. Ciągle mieszając, posól wszystko do smaku i smaż jeszczce kilka minut. Następnie pokrój mięso w kostkę, dorzuć do rondla z warzywami, podlej 2-3 łyżkami bulionu, starannie wymieszaj, rondel przykryj. Niech jego zawartość dusi się razem mniej więcej pół godziny. Od czsu do czasu zajrzyj do rondla i, jeśli trzeba, wlej odrobinę bulionu. Do podstawowej wersji tego dania Hindusi niekiedy dodają jeszcze jakieś inne warzywa, głównie zielony groszek - świeży (na początku gotowania) lub osączony konserwowy (na 2-3 min przed zdjęciem rondla z ognia). Gotową gorącą potrawę podaje się z chlebkiem chappati.