Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Jagnięcina z Madrasu

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (5 głosów)

Jagnięcina z Madrasu - składniki:
Jagnięcina z Madrasu - sposób przygotowania: Spokojnie możesz ograniczyć ilość chili i czosnku, bo sami hindusi twierdzą, że kuchnia okolic Madrasu jest wyjątkowo ostra...
Rozgrzej olej, włóż cebulę, smaż, mieszając, aż się zeszkli. Zmniejsz ogień, podgrzewaj 10 minut, mieszając. Dodaj czosnek, imbir, garam masala i chili, zmniejsz ogień i podgrzewaj 2 minuty. Dodaj zmielone przyprawy, podgrzewaj kolejne 2 minuty, mieszając. Dodaj pokrojone mięso, wymieszaj, przyrumień je w przyprawach (15 minut). Dodaj pomidory i kardamon. Wymieszaj, zmniejsz ogień, przykryj, duś 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Jeśli mięso zaczyna przywierać, możesz dodać nieco wody. Teraz odkryj brytfannę, dodaj sok z cytryny i sól. Gotuj około 10 minut, często mieszając. Mięso powinno być zupełnie miękkie, a sos gęsty. Gotowe danie przełóż na talerze, udekoruj listkami kolendry i plasterkami limonki. Hindusi często dekorują dania z jagnięciny listkami curry (możesz zastąpić je listkami laurowymi), które mają delikatny, korzenny posmak.