Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Szynka wielkanocna wiedeńska

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (9 głosów)

Szynka wielkanocna wiedeńska - składniki:
Szynka wielkanocna wiedeńska - sposób przygotowania: Szynkę gotuj półtorej godziny na wolnym ogniu w wodzie z włoszczyzną i winem. Ostudź, usuń skórę i nadmiar tłuszczu. Tak przygotowaną szynkę obłóż wcześniej wyrobionym ciastem z mąki żytniej, soli i wody i włóż na 60 minut do pieca rozgrzanego do temperatury 140°C. Pieczone w skorupce mięso nie wysycha, jest mięciutkie i delikatne. Szynki wiedeńskiej nie powinno zabraknąć na wielkanocnym stole w żadnym austriackim domu. Podaje się ją na ciepło ze śmietankowym chrzanem i miodową musztardą