Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Kołacz Osterfladen niemiecki
Kołacz Osterfladen niemiecki - składniki:
Kołacz Osterfladen niemiecki - sposób przygotowania:
Mąkę przesiej do miski i zrób dołek. Mleko podgrzej. Drożdże rozkrusz, rozetrzyj z łyżeczką cukru i 2 łyżkami mleka, wlej do mąki i pozostaw przykryte do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie rozpuścić 3/4 masła w pozostałym ciepłym mleku. Do rozczynu dodaj masło z mlekiem, sól, skórkę z cytryny, cynamon, rum i 3 jajka. Ciasto bardzo dokładnie zagnieć, aż będzie odstawało od dłoni, przykryj i pozostaw przez noc w chłodnym miejscu, aż podwoi swoją objętość. Dużą ścierkę posyp mąką, wyłóż na nią ciasto, krótko je zagnieć i cienko rozwałkuj na owalny placek. Pozostałe jajka roztrzep ze śmietanką i posmaruj placek. Posyp cukrem i rodzynkami. Pomagając sobie ścierką zawiń brzegi placka do środka, ułóż na natłuszczonej blasze i pozostaw do wyrośnięcia przez 20 minut. Posmaruj placek resztą rozpuszczonego masła. Blachę wsuń do zimnego piekarnika, ustaw temperaturę na 160°C (w piekarniku z termoobiegiem) i piecz przez 50 minut.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki