Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sałatka curry z krewetek

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (15 głosów)

Sałatka curry z krewetek - składniki:
  • 12 płatów ciasta na won tony (każdy płat przekrój na 4 kwadraty)
  • olej
  • 1/2 słoiczka majonezu
  • 2 łyżki świeżej posiekanej kolendry
  • 5 łyżeczek świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • 2 łyżeczki gotowego czatneja mango
  • 3/4 łyżeczki zielonej pasty curry
  • 40 dag krewetek (obranych ugotowanych i drobniutko posiekanych)
  • świeże listki kolendry do dekoracji
  • sól
  • pieprz
Sałatka curry z krewetek - sposób przygotowania: Możesz podać ją w kieliszkach koktajlowych, ale w jadalnych miseczkach przygotowanych z won tonów smakuje - i wygląda - znacznie lepiej
Rozgrzej piekarnik do temperatury 160°C. Kwadraciki ciasta ułóż na blacie i posmaruj olejem. Włóż je do dołków formy na muffinki (stroną z olejem do dołu). Piecz około 10 minut na złoty kolor, ostudź w formie. Wymieszaj majonez z posiekaną kolendrą, sokiem z limonki, czatnejem i pastą curry. Dodaj posiekane krewetki, zamieszaj i przypraw do smaku. Sałatką napełnij kubeczki z ciasta, udekoruj listkami kolendry.