Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sałatka ogórkowa z orzeszkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (11 głosów)

Sałatka ogórkowa z orzeszkami - składniki:
  • 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • 1 i 1/2 łyżki sosu rybnego
  • 1 i 1/2 łyżki cukru
  • 1 spora papryczka jalapeno (drobniutko pokrojona)
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 i 1/2 ogórka wężowego (oczyszczonego z nasionek i pokrojonego w cieniutkie półplasterki)
  • 2 małe czerwone cebule pokrojone w cienkie piórka
  • 3 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 3 łyżki grubo pokrojonych prażonych orzeszków ziemnych (lekko solonych)
  • sól
  • pieprz
Sałatka ogórkowa z orzeszkami - sposób przygotowania: Przygotuj sos: wymieszaj sok z limonki, sos rybny, cukier, jalapeno i czosnek. Do salaterki włóż ogórki, cebulę i miętę, polej sosem i wymieszaj. Przypraw, posyp orzeszkami.

Informacje o Sałatka ogórkowa z orzeszkami

  • Menu dnia

    Menu dnia

    Lekka, słodko-kwaśna, z dodatkiem chrupiących orzeszków. Ta egzotyczna sałatka będzie świetnym dodatkiem do dań z drobiu czy kotlecików z ryby, doprawianych imbirem i chili. Sałatka ogórkowa z orzeszkami Składniki: 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki 1 i 1/2 łyżki sosu rybnego