Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pudding ryżowy po tajsku

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (5 głosów)

Pudding ryżowy po tajsku - składniki:
  • 1 szklanka kleistego ryżu tajskiego lub ryżu puddingowego (o okrągłych ziarenkach)
  • 2.5 szklanki mleka kokosowego
  • 300 ml zwykłego mleka
  • 1 duży kawałek skórki z limonki
  • 6 dag cukru
  • kawałek masła
  • szczypta mielonego anyżu
    Do dekoracji:
  • owoce świeże lub z puszki
Pudding ryżowy po tajsku - sposób przygotowania: Wymieszaj ryż z mlekiem kokosowym, zwykłym mlekiem i cukrem. Dodaj skórkę z limonki, przełóż do żaroodpornego naczynia. Piecz 30 minut w temp. 160-170°C. Ryż wyjmij z piekarnika, usuń skórkę z limonki. Wymieszaj, przypraw anyżem, dodaj kawałeczki masła, ponownie włóż do piekarnika. Pozostaw na 1-2 godziny, aż całe mleko zostanie wchłonięte, a na wierzchu utworzy się apetyczna rumiana skórka. Przykryj pudding folią aluminiową, jeśli ryż za bardzo się rumieni. Podawaj z owocami