Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Chowder amerykański

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (7 głosów)

Chowder amerykański - składniki:
Chowder amerykański - sposób przygotowania: Wytop tłuszcz z boczku, zrumienione skwarki wyjmij i zachowaj. Na tłuszczu zeszklij cebulę i czosnek, dodaj seler, tymianek, listek laurowy, po chwili ziemniaki. Zalej gorącym wywarem, gotuj, aż ziemniaki będą półtwarde. Na dno drugiego garnka wlej niedużo wody, a gdy się zagotuje, wrzuć oczyszczone małże. Przykryj pokrywką, potrząsaj, aż się otworzą. Wyjmij z muszli mięso małży, wywar przecedź i dodaj do garnka z ziemniakami. Gdy ziemniaki są gotowe, dodaj małże i kremówkę. Zupę przypraw do smaku, odstaw na kilka minut. Podawaj posypaną skwarkami.

Informacje o Chowder amerykański

  • Sposób na małże

    Sposób na małże

    Chowder amerykański Kolejnym z klasycznych sposobów na mięczaki jest zapiekanie. Szczególnie nadają się do tego przegrzebki (małże św. Jakuba), które ułożone pod warstwą beszamelu lub sosu śmietanowego zachwycą niejednego wybrednego smakosza

  • Kuchnia made in USA

    Kuchnia made in USA

    konsystencji, do której oprócz małży dodaje się mleko lub śmietanę, ziemniaki i bekon. Manhattan Clam Chowder to z kolei klarowna zupa z dodatkiem pomidorów. Natomiast Rhode Island Chowder to czysty bulion i małże. Chowder amerykański Chowder z małżami

  • Zupy dookoła świata

    Zupy dookoła świata

    to zupa na bazie wywaru rybnego z dodatkiem kawałków ryb i owoców morza. Chowder amerykański 15 dag wędzonego boczku pokrojonego w kostkę 1 cebula pokrojona w kostkę 1 łodyga selera naciowego pokrojona w kostkę 4 ziemniaki grubo pokrojone (40 dag) 1 listek laurowy kilka gałązek tymianku 3