Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sambol (potrawka z ogórka)

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (4 głosy)

Sambol (potrawka z ogórka) - składniki:
  • 1 duży lub 2 mniejsze ogórki wężowe
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki gęstego mleka kokosowego
  • 1 czerwona chili (bez pestek
  • pokrojona w paseczki)
  • 1 zielona chili (bez pestek
  • pokrojona w paseczki)
  • 1 mała cebula pokrojona w cienkie piórka
  • 2 łyżki soku z cytryny
Sambol (potrawka z ogórka) - sposób przygotowania: Sambol na zimno: obierz ogórka, pokrój go w cieniutkie plasterki (najlepiej na tarce do mizerii). Przełóż do miski, posyp solą, odstaw na 30 minut. Odciśnij cały sok, a jeśli uważasz, że ogórki są za słone, przepłucz je wodą i jeszcze raz odciśnij. Wymieszaj z pozostałymi składnikami, podawaj do dań typu curry.
Sambol na gorąco, czyli smażony: rozgrzej na patelni pół filiżanki oleju i powoli podsmaż ogórka, aż zmięknie. Dodaj pozostałe skladniki i duś pod przykryciem przez 10-15 minut. Na końcu dodaj sól do smaku (o ile potrzeba) oraz sok z cytryny i gotuj jeszcze chwilę
Potrawka z kurczaka - pyszności prosto z patelni