Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Curry z wieprzowiny po cejlońsku
Curry z wieprzowiny po cejlońsku - składniki:
Curry z wieprzowiny po cejlońsku - sposób przygotowania:
Pokrój wieprzowinę w dużą kostkę. Rozgrzej olej, podsmaż listki curry i kozieradkę. Gdy zaczną robić się brązowe, dodaj cebulę i czosnek, smaż na małym ogniu, aż cebula będzie miękka. Dodaj imbir, curry, chili, sól, ocet winny i mięso. Smaż, mieszając, na mocnym ogniu, aż mięso będzie pokryte przyprawami. Namocz pastę tamaryndową w gorącej wodzie, a gdy się rozpuści, przecedź przez sitko, aby usunąć nasionka. Płyn dodaj do mięsa razem z cynamonem i kardamonem, przykryj i gotuj godzinę na małym ogniu do miękkości. Odkryj, wlej mleko kokosowe, gotuj 10 minut lub nieco dłużej. Sos wlej do innego naczynia, a mięso podsmaż (tłusta wieprzowina usmaży się we własnym tłuszczu, chudą podsmaż na oleju). Gdy mięso jest już ładnie przyrumienione, polej je sosem i gotuj bez pokrywki, aż sos zgęstnieje. Podawaj z ryżem.
- 1 kg wieprzowiny
- 3 łyżki oleju
- 10 listków curry
- 1/4 łyżeczki kozieradki
- 2 posiekane cebule
- 4 posiekane ząbki czosnku
- 1.5 łyżeczki startego imbiru
- 3 łyżki cejlońskiej przyprawy curry
- 1-2 łyżeczki chili
- 2 łyżeczki soli
- po 1 łyżce octu winnego i pasty tamaryndowej
- 1.5 szklanki gorącej wody
- kawałek cynamonu
- 4 całe kapsułki kardamonu
- 1 szklanka gęstego mleka kokosowego
Informacje o Curry z wieprzowiny po cejlońsku
-
Wieprzowina w kilku odsłonach
winnego i pasty tamaryndowej * 1.5 szklanki gorącej wody * kawałek cynamonu * 4 całe kapsułki kardamonu * 1 szklanka gęstego mleka kokosowego Curry z wieprzowiny po cejlońsku - sposób przygotowania : Pokrój wieprzowinę w dużą kostkę. Rozgrzej olej, podsmaż listki curry i kozieradkę. Gdy zaczną robić
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki