Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Curry z kurczaka po cejlońsku

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (16 głosów)

Curry z kurczaka po cejlońsku - składniki:
  • 1.5 kg kawałków kurczaka
  • 3 łyżki margaryny lub oleju
  • 1/4 łyżeczki nasion kozieradki (niekoniecznie)
  • 10 listków curry
  • 2 duże posiekane cebule
  • 4-5 posiekanych ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki drobno startego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżka mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonych nasion kopru włoskiego
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 obrane i posiekane pomidory
  • 6 rozgniecionych całych kapsułek kardamonu
  • 1 nieduży kawałek cynamonu (2-3 cm)
  • 1 łodyga trawy cytrynowej lub 2 kawałki skórki cytrynowej
  • 1 szklanka gęstego mleka kokosowego
Curry z kurczaka po cejlońsku - sposób przygotowania: Rozgrzej margarynę, podsmaż kozieradkę i listki curry. Gdy zaczną się robić brązowe, dodaj cebulę, czosnek i imbir, smaż, aż cebula delikatnie się przyrumieni. Dodaj kurkumę, chili, kolendrę, kumin, koper, słodką paprykę, sól i ocet winny, dobrze wymieszaj. Teraz włóż kurczaka, podgrzewaj na małym ogniu, odwracając mięso, tak aby było z każdej strony pokryte przyprawami. Dodaj pomidory, całe przyprawy (kardamon, cynamon i trawę cytrynową), przykryj i gotuj 40-50 minut. Wlej mleko kokosowe, rondel pozostaw odkryty. Gotuj, aż cała potrawa zgęstnieje. Podawaj z ryżem. Uwaga: słodka papryka została użyta dla dodania koloru. Na Sri Lance kolor ten uzyskuje się, dodając paprykę chili - czasami nawet 30 papryczek do jednego dania!