Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Terrina rybna
Terrina rybna - składniki:
Terrina rybna - sposób przygotowania:
Pora ugotuj w osolonej wodzie i ostudź. Oddziel kilka listków i wyłóż nimi formę na terrinę. Rozgrzej oliwę w rondlu, wrzuć cebulę, czosnek, marchewkę, resztę pora i fenkuł, duś 7-8 minut. Dodaj pomidory, gotuj 5 minut. Wlej bulion, dodaj namoczony szafran, tymianek, sól i pieprz kajeński, zagotuj. Dodaj ryby, gotuj jeszcze 4-6 minut na maleńkim ogniu. W przygotowanej formie warstwami ułóż ryby i warzywa. Bulion przecedź przez gazę, rozpuść w nim żelatynę. Polej składniki w formie, przykryj wystającymi listkami pora i wstaw do lodówki na 12 godzin.
- po 25 dag filetów z 3 gatunków ryb (np. łosoś ryba maślana i panga)
- po 25 dag przegrzebków (tylko białe części) i oczyszczonych krewetek średniej wielkości
Ponadto: - 1 duży por (oczyszczony)
- 1 szklanka bulionu rybnego
- 100 ml oliwy
- 4 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1 bulwa fenkuła (cieniutko pokrojona)
- 1 cebula pokrojona w cienkie piórka
- 1 mała marchewka pokrojona w plasterki
- 2 pomidory
- 10 g szafranu
- sól
- 2 łodyżki tymianku
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- 6 listków lub 3 łyżeczki żelatyny
Informacje o Terrina rybna
-
Terrina
przygotowane w foremce do terriny. Terrina warzywna Terrina warzywna z Tyrolu Terrina szparagowa z sosem Dijon Terrina z łososia wędzonego Terrina rybna
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki