Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Grochówka kanadyjska

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (8 głosów)

Grochówka kanadyjska - składniki:
  • 50 dag suszonego grochu
  • 1/4 szklanki pokrojonej w kostkę marchewki
  • 8 szklanek wody
  • 1/4 szklanki posiekanej natki
  • 25 dag chudego boczku (w kawałku)
  • 1 mały listek laurowy
  • 1 duża posiekana cebula
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 1/2 szklanki drobno pokrojonego selera
  • sól
  • pieprz
Grochówka kanadyjska - sposób przygotowania: Przebierz i opłucz groch, zalej wodą, odstaw na noc. Odcedź i włóż do garnka, dodaj wodę, natkę, boczek, cebulę, seler, marchewki, listek laurowy, cząber i łyżeczkę soli. Zagotuj, zmniejsz ogień, gotuj 2 godziny, aż groch będzie miękki. W razie potrzeby dodaj trochę wody. Wyjmij boczek, pokrój w kostkę i ponownie włóż do zupy. Przypraw solą i pieprzem.