Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Grillowane szparagi z cheddarem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (8 głosów)

Grillowane szparagi z cheddarem - składniki:
  • 1 szklanka startego kanadyjskiego sera Cheddar
  • 12 szparagów
  • 2 szklanki pokrojonych w plasterki pieczarek
  • 5 łyżek oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 5 łyżek wody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • pieprz
Grillowane szparagi z cheddarem - sposób przygotowania: Oczyść szparagi, blanszuj je przez 3 minuty w osolonej wodzie, ostudź w wodzie z kostkami lodu. Osącz i odłóż. Zrób sałatkę z pieczarek: wymieszaj oliwę, wodę, sok z cytryny, przypraw solą i pieprzem. Sosem polej pieczarki i dokładnie je wymieszaj. Szparagi upiecz na grillu lub na ruszcie piekarnika, aż pokażą się ciemne paski. Ułóż na blasze wyścielonej pergaminem i posyp startym serem cheddar. Włącz grill, zapiekaj tylko tak długo, aż ser się rozpuści i leciutko przyrumieni. Podawaj z sałatką z pieczarek. Uwaga: zamiast szparagów możesz użyć cukinii pokrojonych wzdłuż w paski o długości i grubości szparagów.
Wyrafinowane szparagi w cieście francuskim