Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pilaw z dzikim ryżem
Pilaw z dzikim ryżem - składniki:
Pilaw z dzikim ryżem - sposób przygotowania:
Wymieszaj ryż z bulionem i solą. Zagotuj, częściowo przykryj, zmniejsz ogień. Gotuj 45-55 minut, aż ryż stanie się pulchny, miękki i wchłonie prawie cały bulion. Wówczas zdejmij z ognia, osącz na sitku, zabezpiecz przed wystygnięciem. Rozgrzej połowę masła w rondlu. Gdy się spieni, dodaj cebulę i seler, duś do miękkości, ale nie podsmażaj. Dodaj czosnek, podgrzewaj jeszcze 2 minuty. Wymieszaj z ryżem. Na patelni, na której smażyła się cebula z selerem i czosnkiem, rozgrzej resztę masła, podsmaż grzyby i dodaj je do ryżu. Na koniec wsyp natkę i tymianek, a jeśli trzeba, przypraw. Pilaw możesz podawać jako oddzielne danie, jest także dobrym nadzieniem do indyka.
- 1 szklanka opłukanego dzikiego ryżu
- 1 litr bulionu drobiowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżki masła
- 1.5 szklanki pokrojonych w cienkie plasterki pieczarek lub innych grzybów
- 1 szklanka posiekanej cebuli
- 1/2 szklanki posiekanego selera naciowego
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
Informacje o Pilaw z dzikim ryżem
-
Pilaw: smak wschodu
: Pilaw z piersi kurczaka Pilaw z dzikim ryżem Pilaw z suszonymi morelami Pilaw orientalny
-
Pilaw - ryż w orientalnym stylu
się jako dodatek do obiadu lub nadzienie do pieczonego indyka lub kurczaka. Pilaw z dzikim ryżem 1 szklanka opłukanego dzikiego ryżu 1 litr bulionu drobiowego 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki masła 1,5 szklanki pokrojonych w cienkie plasterki pieczarek lub innych grzybów 1 szklanka posiekanej cebuli
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki