Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Rolada z wołowiny

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Rolada z wołowiny - składniki:
Rolada z wołowiny - sposób przygotowania: Mięso umyj starannie, usuń kości, lekko rozbij na płat równej grubości. Czerstwe bułki pokrój w drobną kostkę, wrzuć do miski, wymieszaj z posiekaną i przesmażoną na maśle cebulą, dodaj obrane i utarte marchewki. Masę przypraw do smaku utłuczonymi goździkami, cynamonem, solą i pieprzem. Połóż płat mięsa na czystej ściereczce, posmaruj przygotowanym farszem, ciasno zwiń, zawijając mięso w ściereczkę. Roladę obwiąż czterokrotnie złożoną grubą bawełnianą nicią i włóż do naczynia z wrzącą, osoloną wodą (powinno być jej tyle, by przykrywała mięso). Gotuj 4 godziny na bardzo małym ogniu. Ugotowaną roladę wyjmij z wody, włóż między dwie deseczki, przyciśnij ciężkim przedmiotem i dobrze wystudź. Dopiero bezpośrednio przed podaniem usuń ściereczkę, a mięso pokrój na cienkie plastry. Serwuj na zimno jako przystawkę z kawałkami marynowanej dyni.