Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Brazylijski krem czekoladowy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (17 głosów)

Brazylijski krem czekoladowy - składniki:
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 pojemniczek (20 dag) kremówki
  • 3 jajka
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 1 łyżka brandy
  • wiórki czekoladowe do dekoracji
Brazylijski krem czekoladowy - sposób przygotowania: Połamaną czekoladę wrzuć do garnuszka, wstaw do trochę większego naczynia z gorącą wodą, a to naczynie ustaw na płytce ochronnej. Podgrzewaj na małym ogniu, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Śmietanę kremówkę wstaw do lodówki, a gdy będzie całkiem zimna, ubij ją na sztywno. Jajka umyj w gorącej wodzie i osusz ściereczką. Rozbij je nad miseczką, starannie oddzielając białka od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę (najlepiej nad parą). Żółtka utrzyj z cukrem, a następnie ubij na jednolitą kremową masę z powoli wlewaną ciepłą czekoladą. Ostudzoną masę dokładnie wymieszaj z bitą śmietaną (1-2 łyżki odłóż), alkoholem i wreszcie - z pianą z białek. Gotowy krem rozłóż do pucharków i wstaw do lodówki, by się mocno schłodził. Przed podaniem udekoruj każdą porcję odłożoną bitą śmietaną i posyp wiórkami czekoladowymi.

Informacje o Brazylijski krem czekoladowy

  • Karnawał przysmaków z całego świata

    Karnawał przysmaków z całego świata

    nerkowców oraz czekolady. Zobacz przepis na cajuzinho - czekoladowe krople z orzeszkami ziemnymi. Masz słabość do czekolady? Zobacz też przepis na brazylijski krem czekoladowy. Być w Nowym Orleanie i nie spróbować jambalai byłoby poważnym błędem. Za przodka tej potrawy uważa się hiszpańską paellę