Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pieczony ananas z tequilą

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (4 głosy)

Pieczony ananas z tequilą - składniki:
  • 3 łyżki tequili (najlepiej reposado lub anejo)
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 bardzo słodki ananas (1.5 kg)
Pieczony ananas z tequilą - sposób przygotowania: Wymieszaj tequilę z sokiem z limonki i cukrem. Obierz ananasa, pozostawiając pióropusz liści, wytnij "oczka". Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ułóż ananasa na boku, przekrój go wzdłuż na pół, nie uszkadzając liści. Z każdej połówki wytnij twardy środek, usuń liście dłuższe niż 15 cm. Połówki ułóż w formie do pieczenia (płaską stroną do dołu). Nakłuj widelcem, polej sosem z tequili, przykryj pergaminem. Piecz 50 minut na środkowym poziomie piekarnika. Co 10 minut smaruj sosem i wypływającym sokiem, aż ananas będzie miękki i pokryje się warstewką karmelu. Każdą połówkę przekrój jeszcze raz na połowę.

Informacje o Pieczony ananas z tequilą

  • Menu dnia w stylu meksykańskim

    Menu dnia w stylu meksykańskim

    możesz podać z waniliowymi lub czekoladowymi lodami. Zobacz przepis na: Pieczony ananas z tequilą Kawowo-śmietankowa stefanka

  • Owoce prosto z pieca

    Owoce prosto z pieca

    kulką lodów waniliowych. Pieczony ananas z tequilą 3 łyżki tequili (najlepiej reposado lub anejo) 3 łyżki soku z limonki 2 łyżki cukru 1 bardzo słodki ananas (1,5 kg) Wymieszaj tequilę z sokiem z limonki i cukrem. Obierz ananasa, pozostawiając pióropusz liści, wytnij "oczka". Rozgrzej