Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pasta jogurtowa z bakłażanem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (6 głosów)

Pasta jogurtowa z bakłażanem - składniki:
  • 50 dag bakłażanów
  • 20 dag gęstego jogurtu (w Polsce można kupić jogurt grecki
  • świetnie się nadaje)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 10 dag pasty sezamowej tahin
  • oliwa do smażenia
  • sól
Pasta jogurtowa z bakłażanem - sposób przygotowania: Bakłażany pokrój w niezbyt cienkie plasterki, obficie posól, a po 10 minutach, gdy puszczą sok, osusz papierowym ręcznikiem i usmaż na sporej ilości oliwy. Plasterki bakłażanów ułóż na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Teraz zmiksuj bakłażany z jogurtem, wymieszaj z sokiem cytrynowym i pastą sezamową, przypraw do smaku solą. Podawaj na talerzykach, stawiając obok miseczkę z dobrą oliwą. Tę pastę można jeść z arabskim chlebkiem lub zwykłym białym pieczywem.
Prosty sposób na domowy jogurt. Robi się sam i to bez jogurtownicy

Informacje o Pasta jogurtowa z bakłażanem

  • Menu dnia z Bliskiego Wschodu

    Menu dnia z Bliskiego Wschodu

    Pita to pszenne pieczywo, popularne w krajach Bliskiego Wschodu. Chlebki pita mają postać okrągłych płaskich placków, które po przecięciu tworzą kieszonkę. Podgrzane chlebki pita podawaj z przystawkami takimi jak hummus lub baba ganush albo pastami, np.  pastą jogurtową z bakłażanów

  • Żegnajcie nudne kanapki - przepisy na proste pasty

    Żegnajcie nudne kanapki - przepisy na proste pasty

    czerwoną papryką (lub pieprzem cayenne). Pastę nakładaj na małe kawałki pieczywa tostowego. Posyp szczyptą słodkiej papryki. Ta pasta zawiera kilka mniej popularnych składników, ale spokojnie - wszystkie można dość łatwo kupić w polskich sklepach. Najlepiej pasuje do białego pieczywa. Pasta jogurtowa z