Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Gołąbki Holiszkes

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (8 głosów)

Gołąbki Holiszkes - składniki:
Gołąbki Holiszkes - sposób przygotowania: Główkę kapusty włóż do garnka z małą ilością wody i obgotuj w parze, tak aby można było łatwo zdjąć 8-10 zewnętrznych liści. Liście jeszcze krótko obgotuj w osolonej wodzie i płasko zetnij zgrubiałe nerwy. Przygotuj sos: wymieszaj wszystkie składniki (bez przypraw), gotuj przez chwilę, dodaj sól, pieprz i cukier. Wymieszaj w misce wszystkie składniki farszu. Ulep kulki, układaj je na liściach kapusty i zwijaj. Do żaroodpornego naczynia wlej trochę sosu, poukładaj gołąbki. Zalej resztą gorącego sosu, przykryj i piecz 90 minut w temp. 150°C.