Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Cymes z wołowiną

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (3 głosy)

Cymes z wołowiną - składniki:
  • 50 dag duszonej lub upieczonej wołowiny pokrojonej na kawałki
  • olej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody
  • po 2-3 ziemniaki zwykłe i słodkie (pataty)
  • 4-5 średnich marchewek
  • cynamon do smaku
Cymes z wołowiną - sposób przygotowania: W rondlu rozgrzej 1-2 łyżki oleju, podsmaż mięso. Wlej wodę, wsyp cukier, a gdy całość ponownie się zagotuje, zmniejsz ogień, włóż obrane marchewki i ziemniaki, przypraw cynamonem. Przykryj i duś godzinę. Jeśli trzeba wlewaj wodę, aby uzupełnić tę, która wyparuje. Uważaj jednak, aby nie dodać za dużo wody. Gdy warzywa będą miękkie, zdejmij pokrywkę i gotuj, aż cały płyn wyparuje. Przeciśnij przez praskę do ziemniaków lub ubij drewnianym tłuczkiem. Zapiecz w żaroodpornej formie w temp. 180°C