Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kurczak Ezechiela

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (15 głosów)

Kurczak Ezechiela - składniki:
  • 1 oczyszczony kurczak
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 łyżki pokrojonych czarnych oliwek (niekoniecznie)
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • po 1 łyżce posiekanych świeżych ziół - szałwii rozmarynu i bazylii
  • 2 duże obrane pomidory pokrojone w kostkę (mogą być z puszki)
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
Kurczak Ezechiela - sposób przygotowania: Kurczaka umyj, osusz, natrzyj solą i pieprzem od środka i na zewnątrz. Włóż na 30 minut do lodówki, a następnie pokrój na mniejsze kawałki i obsmaż je na oliwie. Dodaj pokrojone oliwki, czosnek, zioła oraz pomidory, przykryj i zmniejsz ogień do minimum. Gotuj tak długo, aż kurczak będzie zupełnie miękki. Wtedy wlej czerwone wytrawne wino, gotuj bez pokrywki, aż cały sos wyparuje.