Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Hamantasze (sakiewki z nadzieniem makowym)
Hamantasze (sakiewki z nadzieniem makowym) - składniki:
Hamantasze (sakiewki z nadzieniem makowym) - sposób przygotowania:
Zrób nadzienie makowe: zagotuj wodę z rumem, zmniejsz ogień i wsyp mak. Dodaj białko, cukier, wanilię, sok cytrynowy i pomarańczowy, rodzynki i cynamon. Podgrzewaj 5 minut, mieszając. Dodaj dżem i masło, podgrzewaj dalej, aż masa będzie jednolita. Ostudź. Teraz zrób ciasto: utrzyj masło z cukrem i miodem. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oraz jajka z wanilią. Wyrób ciasto, zawiń w folię i włóż na 3 godziny do lodówki. Potem rozwałkuj do grubości 1/2 cm, wytnij kółka. Pośrodku ułóż porcje nadzienia, a brzegi kółek pozaginaj i sklej, tak aby nadzienie nie wypadało, ale też nie było całkiem zakryte przez ciasto. Piecz 20 minut w temp. 170-180°C.
- Ciasto:
- 12 dag masła
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki miodu
- 30 dag mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- rdzeń 1/2 laski wanilii
Nadzienie makowe: - 1/4 szklanki wody
- 1 łyżka rumu
- 1.5 szklanki zmielonego maku
- 1 białko
- 15-18 dag cukru
- rdzeń 1/2 laski wanilii
- sok z 1/2 cytryny i 1/2 pomarańczy
- 25 dag rodzynek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 słoiczka dżemu morelowego (15 dag)
- 3-4 łyżki masła
Makowiec to dobry pomysł na święta, ale polecamy lepszy: tort makowy z karmelizowanymi orzechami
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki