Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Doro wat (kurczak w potrawce)

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (7 głosów)

Doro wat (kurczak w potrawce) - składniki:
Doro wat (kurczak w potrawce) - sposób przygotowania: W rondlu o grubym dnie usmaż cebulę bez tłuszczu na brązowy kolor. Dodaj masło, pieprz kajeński, paprykę, czarny pieprz i imbir. Wymieszaj, wlej szklankę wody. Kurczaka pokrój na kawałki, pozostawiając kostki. Zalej 2 szklankami wody wymieszanej z sokiem cytrynowym, odstaw na 10 minut, a następnie dokładnie osusz każdy kawałek. Dodaj mięso do cebuli, wymieszaj i przykryj. Gotuj na maleńkim ogniu, aż kurczak będzie miękki. W miarę potrzeby uzupełniaj wyparowaną wodę. Jeśli natomiast danie jest za rzadkie, zagęść je 2 łyżkami mąki wymieszanymi z 2 łyżkami wody. Na kilka minut przed podaniem dodaj do kurczaka obrane jajka na twardo, wymieszaj i krótko podgrzej razem.